מה? מי? מו? הכל על הסכם מייסדים

עו"ד גבריאל בנטוב הקמת עסק, כללי 0 תגובות

הסכם מייסדים

התחלה של מיזם מתרחשת מהר, פיתוח המוצר, גיוס שותפים, עבודה משותפת, אולי גיוס הלקוח הראשון. יציאה מהירה אל השוק בכדי לא לאבד את המומנטום ועוד.

אך לאחר ריצה כזאת של כמה חודשים שווה לעצור ולראות איפה אפשר לחזק את התשתית העסקית של המיזם שלכם ולספק הגנות חזקות יותר לטווח הבינוני והארוך.

אחד מהפעולות הנדרשות הם ניסוח הסכם מייסדים מקצועי שימצה את כל הנושאים החשובים של העסק שלכם בין השותפים השונים.

קונטרקטו – שירות משפטי אונליין
 לפרטים צלצלו 072-213-1092 

מה זה הסכם מייסדים?

מעבר למה שהרוב יודעים עליו שהוא קשור להסכם בין שותפים לעסק והוא מסמך שחושב לעסק שלכם. הסכם מייסדים הוא מסמך משפטי אשר מסדיר את היחסים בין החתומים עליו ובעיקר ההחלטה להתנהל כחברה, ישות משפטית נפרדת מהפרטים החתומים. ההסכם כולל את חלוקת התפקידים בחברה, היחס בין בעלי המניות, ההון המושקע, החלטות מהותיות שדורשות הסכמה של כל בעלי המניות, מה קורה בעת סכסוך או אי הסכמה על ניהול העסק. בקיצור מסמך שמסדיר את הפעילות העסקית שלכם והשותפים שלכם.

זקוקים לעורך דין להסכם שותפים? >>

זהו הזמן האידאלי להושיב את השותפים העסקיים שלך ולחשוב על נושאים עתידיים שעלולים להפריע לפעילות העסקית ולהסדירם בהסכם מייסדים.

אז מהו המועד הטוב ביותר לחתום על הסכם מייסדים?

אין זמן קבוע בחוק אבל בהחלט רצוי לפני שהנכם פונים למשקיעים או מתמסדים כחברה לנסח הסכם מייסדים שיאפשר מפת דרכים מה קורה מעכשיו והלאה ואיך כל הנושא יתנהל. יש מקרים בהם הצדדים מעוניינים גם להכיר אחד את השני יותר טוב ולראות כיצד הם עובדים יחדיו. על כן לא מעוניינים להתחייב על כלום על עוד לא החליטו סופית לעלות שלב בחייו של העסק ולהקים חברה או לפנות למשקיעים. החיסרון בהתנהלות כזאת שאם יהיה הון שיצטבר בתקופה זו או חובות לא יהיה מסמך מסודר בכתב שיסדיר על מי יחולו הזכויות והחובות של הפעילות העסקית.

איך לנסח נכון את ההסכם מייסדים

אפשר לנסות לבד ויינתנו דגשים בהמשך לכך, אך במידה ואתם רוצים הסכם שיתאים לצרכי העסק שלכם ומישהו שיסביר לכם את ההשלכות של כל סעיף וסעיף ויבין בדיוק את הלבטים של הצדדים השונים לחוזה המייסדים רצוי שתשכרו שירותים של עו”ד או תבנו הסכם מייסדים חכם אשר יכללו את כל מה שהעסק הספציפי שלכם צריך. ההסכם הזה ילווה אתכם בהמשך הפעילות העסקית.

על מה רצוי להחליט עם השותפים טרם פנייה לעורך דין או ניסוח משותף של חוזה המייסדים?

שמות המייסדים

מה ההבדל בין הסכם בעלי מניות לבין חוזה מייסדים?

הסכם מייסדים הוא רחב יותר מהסכם בעלי מניות. בעוד שהסכם בעלי מניות מסדיר את היחסים בין בעלי המניות השונים בחברה חוזה המייסדים מסדיר באופן רחב יותר את הזכויות והחובות אפילו עוד בטרם הוקמה חברה. הסכם נותן מפת דרכים כיצד החברה תוקם וכיצד יתנהלו בעלי המניות העתידיים עד היווסדה של החברה ובהמלכה לעיתים. השאלה שעולה כיצד מחליטים על כיצד תוקדם החברה ובאילו תנאים כגון מה יהיה נוסח התקנון ויחסי הכוחות של קבלת ההחלטות בין בעלי ה מניות השונים. ניתן לקבוע בהסכם בעלי המניות ובהסכם המייסדים כי ההסכמות במסמכים אלו יקבלו תוקף גם במסמכי הקמת החברה.

מה ההבדל בין חוזה שותפות להסכם מייסדים?

הסכם / חוזה מייסדים לסטארטאפ

הסכם מייסדים למיזם סטארטאפ שונה מעט באופי שלו מלמשל חוזה מייסדים של עסק משפחתי. הייחוד בסטארט אפ הוא שבשלב מסוים מגיע משקיע או אנגל Angel Investor / VC- Venture Capital ומעוניין לשנות את כללי המשחק של מה שנקבע עד כה בין בעלי המניות או המייסדים של החברה. במצב כזה ההסכמות שהגעתם אליהם יכולות להתגמש אל מול המשקיע. לדוגמא, במידה וקבעתם כי לא יהיה דילול במניות אך המשקיע עומד על כך להיכנס באחוז מסוים מהחברה. לא יהיה מנוס לשנות את ההסכמות שהגעתם אליהם עד כה ולעדכן את מסמכי החברה בהתאם כגון שינוי תקנון חברה.

הגדרת תפקידים

חשוב מאוד להגדיר מה התפקיד של כל בעל מניות או צד להסכם מייסדים, במצב כזה אפשר לאחר מכן לבדוק את תפקוד אותו צד בהתאם לתפקיד שהוגדר לו.

כמה ישקיע כל צד בעבודה ומה הגמול על כך?

יש להגדיר את מספר שעות העבודה במשרד או מהבית וניתן לתת על כך שכר כשכיר בחברה.

סנקציות על אי עבודה ומילוי התפקיד המחייב

כמובן במידה ולא מתבצעת העבודה, תפוקת החברה פוחתת ויש צורך לקזז בשכר או אף להפסיק את השכר אם לתקופה ממושכת אותו בעל מניות לא מתייצב לעבודה ולא תורם את מה שסוכם בפועל. במצב כזה הוא נהנה רק מהדיבידנדים ולא ימשוך משכורת של עובד. יש סביב זה מחלוקות רבות כיוון שאחד הצדדים מרגיש מרומה כאשר בעל המניות השני מושך משכורת, מרוקן את קופת החברה וכאשר הוא מתפקד באופן מלא בעסק.

צירוף בעלי מניות נוספים לחברה זכות ראשונים

תרצו שליטה איזה דמות תכניסו לחברה כבעל מניות ועל כן יש צורך להכניס זכות וטו בנושא או אפשרות לזכות הקדימה ולקנות בעצמכם או שהשותפים האחרים יקנו את מי שרוצה למכור לצד שלישי. כך ההרכב של בעלי המניות יהיה בשליטתכם.

כיצד מצרפים משקיעבעיקר להסכם מייסדים סטארטאפ / אפליקציה?

במצב כזה יש להבין כי יש משקיע שיכתיב את העניינים ואת תנאי העסקה. גם אם חשבתם שלא תדוללו במניות שלכם או שתוכלו לחסום מכירה של צד שני למשקיע לא בהכרח שכך יהיה המצב. למשקע כוח רב והוא יכול לשנות את מה שסיכמתם בהסכם המייסדים וזו אף לאחר שהוקמה החברה. ככל שיהיה התנגדויות של המיעוט יוצר מתח בישיבות הדירקטוריון והחלטות יילקחו בעצלתיים אך חשוב להימנע, עוד בשלב ניסוח ההסכם מייסדים, ממצב בו מגיעים ל dead lock בניהול החברה ובקבלת ההחלטות בעיקר כשיש משקיע סטארטאפ / אפליקציה באופק.

הסכם פרישה מחברה

הסכם המייסדים רצוי להסדיר תרחיש בו אחד מבעלי המניות רוצה לפרוש מהפעילות העסקית. באילו תנאים תתבצע המכירה ומה יהיה שווי המניות ומי יקנה. האם קונה חיצוני או יתר בעלי המניות מהי התמורה בגין העברת המניות, התחייבויות הפורש, סודיות, אי תחרות, הקניין הרוחני. אלו שאלות שיש להסדיר בהסכם.

קניה אחד של השני BMBY Buy Me Buy Youהתמחרות של השותפים / בעלי המניות

במצב בו אין ברירה בין אם אין קונה חיצוני או עדיף להשאיר את החברה בידיים של מייסדים אך הצדדים לא יכולים להמשיך לשתף פעולה עוד נוצרת התחרות פנימית בין בעלי המניות מחזיקי החברה. בעל המניות יקיימו מכרז פנימי בו כל צד ייתן הצעת מחיר לרכישת המניות של הצד מנגד וזה שהציע את הסכום הגבוה הוא ירכוש את הצד השני. היתרונות של מנגנון ה BMBY – אין צורך בהערכת שווי חיצונית שתעריך את החברה אלא ההצעות מגיעות ממי שמכירים את שווי העסק והפוטנציאל שלו על בוריו.

איך מתבצע מנגנון ההתמחרות BMBY בפועל?

כל אחד מהצדדים, נאמר שותף אושותף בפונים לצד שלישי אובייקטיבי שהוסכם מראש ומפקידים בידיו מעטפה סגורה עם הסכום אותו הם מעריכים את החברה ומעוניינים לקנות את הצד השני בסכום זה. זה שהציע את ההצעה הגבוה יותר ייקנה את חלקו של הצד השני.

מכירה כפויה Bring Along / Drag along

סעיף זה ידוע גם כחובת הצטרפות והכוונה היא כוונת הצטרפות של המיעוט לעסקת מכירה כולל של כל החברה. מאחוז מסוים בו הרוב מסכים למכור את החברה המיעוט מחויב להסכם לתנאי העסקה ולהצטרף לעסקה. הסיבה לסעיף כזה היא למנוע מיעוט סחטני אשר יסכל מכירות אקזיט ויבחל בפעילות החברה ובצמתים חשובים כמו מכירת העסק.

מהי מכירה כפויה של מניות לצד שלישי?

המצב הוא שכופים על בעל מניות למכור את מניותיו. נכון שזה נשמע מצב אבסורד כי לכאורה לבעל המניות החופש המוחלט לעשות כרצונות במניות שהם שלו. אבל יש מצבים שיש להסתכל על כלל הפעילות ומטרות החברה. ובכן לא בהכרח כל צד רוצה להגיע למצב שמכריחים אותו לצאת מהפעילות העסקית ולמכור את המניות שלו. לתהליך כזה לעיתים קוראים הצעת רכש כופה של מניות אשר בסופה מתרחשת השתלטות עוינת על החברה. הינכם מעוניינים להימנע בתרחיש כזה ולכן לא בהכרח תסכימו לסעיף שמאפשר מכירה כפויה של מניות לצד שלישי.

כפיית מכירה של בעל מניות מכוח הרואה תקנונית

לאחר הסכם המייסדים מוקמת חברה עם תקנון כאמור אשר מתקפת ומאשררת את הוראות הסכם המייסדים. ככל שבהסכם המייסדים הוסכם כי יהיה אפשרות של מכירה כפויה יירשם גם כסעיף בתקנון החברה.

אי דילול חלקיך במניות

יש אפשרות להגן על החלק ה יחסי שלכם בחברה ובכך להישאר עם נתח שווה לאורך רוב הדרך של החברה.

מתי מסתבך סעיף הדילול?

לא בהכרח שסעיף זה תמיד יחזיק מעמד לביקורת שיפוטית ובמבחן המציאות. במקרים של סביי השקעות בסטארטאפים כאשר הקרנות הון סיכון או האנגלים מעוניינים בלהשקיע את הכסף הם כופים על הצדדים דילול המניות שלהם. מכיוון שהחברה זקוקה לתזרים הון כמו חמצן היא מסכימה לכך. אך יכול להיות בעיות עם נושא זה. למשל במקרה של האמה בעמ נאורנה מולר (עא 6041/41) היה סתירה בין הסכם המייסדים בו נכנס סעיף אני דילול של בעלי מניות המיעוט לבין החלטת הדירקטוריון אשר התקבלה לאחר כרתית הסכם המייסדים בו נכפה על בעלי המניות להשקיע כסף לצורך ייעול החברה אחרת ידוללו החזקות בעלי המניות במניות החברה. התובעת ביקשה קביעה מבית המשפט כי החלטת הדירקטוריון סותרת את הסכם היזמים / מייסדים. אך נקבע כי אין חסינות מוחלטת מפני דילול מניות של בעלי המניות. יש נסיבות עסקיות שיאפשרו דילול בעלי המניות ולמרות שהסכימו לא לדלל. דרך המלך מבחינת בית המשפט להגן מפני דילול היא במסמכי הקמת החברה דהיינו תקנון החברה. הסכם מייסדים שנכרת טרם הקמת החברה יש מורך שהחברה לכשתקום תאשרר את המסמכים ותכלול אותם במסמכי החברה בפועל. כלומר החלטות שנלקחו טרם הקמת החברה כמו הסכם מייסדים ולא עברו הליך של אישרור לאחר הקמת החברה לא יחייבו את החברה בהכרח.

מה השורה התחתונה?

מאמר זה היה טעימה על קצה המזלג על המורכבות של התחום, אם אתם רוצים הסכם מייסדים ממצה ומקצועי רצוי לעשות זאת על ידי עו”ד להסכם מייסדים אשר ינסח עבורכם את ההסכם. יש אפשרות גם לנסח הסכם מייסדים באמצעות טופס חכם שיבנה לכם הסכם מותאם אישית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *