המדריך המלא כיצד לבחור עורך דין דיני אינטרנט וממה מורכב התחום

עו"ד גבריאל בנטוב בחירת עורך דין, כללי 0 תגובות

על מה חולש תחום של עורך דין דיני האינטרנט?

התחום של דיני האינטרנט קיבל מקום של כבוד ושם משל עצמו בזכות ההתפתחות המואצת של השימוש של בני האדם במרחב הווירטואלי. חלק נכבד מהחיים שלנו מתנהלים במרחב האינטרנטי, הנה מספר דוגמאות כיצד דיני האינטרנט מקבלים ביטוי.

פיקוח על רשתות חברתיות והגבלת כוחם, התכתבות בפייסבוק

ווצאפ וכיצד על אותן רשתות חברתיות לנהל את המידע והפצתו כגון באם חוקי לחסום פוסטים, לסגור דפי פייסבוק ועוד. זאת כיוון שהמחוקק מבין שנוצרה מדינה בתוך מדינה והמתחם הפרטי לכאורה של אותן רשתות חברתיות כבר אינו פרטי אלא ציבורי של כולם. נדרש שיח חדש שמגדיר ומתייחס בצורה אחרת לאותו יצור כלאיים של מתחם פרטי מחד אך ציבורי מנגד.

פרטיות פרטיות ושוב פרטיות

העלאה ואחסון החיים שלנו ומסמכים ברשתות הענן גרמו לשמור על המידע של הציבור בפרטיות מקסימאלית- מה רמת האבטחה המצופה מנותני השירות בעבור האחסון.

הזמנת מוצרים דרך אתרי אינטרנט, הסכם מקוון בין משתמש לבעל האתר

באתר סחר אלקטרוני מקוון שמבצע דרופשיפינג או מכירות באיביי או עם מלאי וסחורה כאן בארץ. יש צורך להסדיר את היחסים בין המשתמשים / המבקרים באתר לבין בעל האתר. בעצם מהי העסקה בין שני הצדדים כמו מדיניות החזרת המוצרים, מה המחיר, מה במלאי, שילוח ועלות השילוח, אחריות.

נכון שיש הרבה תחומים שחוק הגנת הצרכן הסדיר אך יש המון נושאים פתוחים שבעל האתר יכול להגן על עצמו. כגון תחום קבלת האישור המקוון מהמשתמש על התקנון (ההחתמה הווירטואלית את הלקוח על תנאי השימוש).

יתרה מכך, אנחנו משאירים המון עקבות אחרינו אשר מחייבים הסדרה של נושא הפרטיות באינטרנט ומדיניות החזרת מוצרים בדמות של מדיניות פרטיות ותקנון אתר אינטרנט לאתר אינטרנט למשל בכדי לאפשר למשתמשים לדעת איזה מידע אוספים עליהם ומה הם תנאי העסקה והביקור באתר.

ההגנה של הקניין הרוחני שלכם ברחבי הרשת

העלאת תמונה לאינסטגרם אינה מתירה לכל אחד להשתמש אלא יש לכם עדיין בעלות על התמונה- דיני האינטרנט באים ומסדירים את הנושא ומאפשרים פיצוי לבעל הזכות המקורית שצד שלישי הפר והשתמש בתמונה ללא רשות וללא מתן קרדיט.

תחום הלשון הרע בו צד אחד פוגע בשמו הטוב של אדם אחר בדמות של פוסט “שיימינג” באחת מהרשתות החברתיות. ישנם דינים ברורים כיצד יש לעשות זאת ומה מותר להגיד ומה אסור.

מיהו עורך דין דיני אינטרנט ומה הרקע שלו?

עורך דין אשר בקיא בתחומים אשר מהם מורכב דיני האינטרנט. כיוון שהתחום דינמי ומשתנה בקצב מסחרר לעניות דעתנו צריך להיות עורך דין תעיר אשר מבין את עולם האינטרנט ברמה המסחרית שלו וקורא המון בתחום ומתעדכן בפסיקות החדשות ייצג בעברו בתחום ומנגד גם כתב וניסח נושאים רבים בתחום. כגון תקנון אתר אינטרנט מחד יש רצוי שתהיה הבנה תיאורטית מה יש לכלול בתקנון אתר אינטרנט ומנגד רצוי שיהיה חיבור לתחום הפרקטי של איך בית המשפט רואה ניסוחים שונים של התקנון וכיצד בית המשפט יתייחס לנושא מסוים.

עורך דין דיני אינטרנט יכול לעזור עם הסטארטאפ?

בהחלט כן ובעיקר בעניין תקנון אתר האינטרנט אך גם להתוות אסטרטגיה שיהיה ניתן לדעת מה גזרות הגבול של הפעילות של הסטארטאפ ברחבי הרשת. עורך דיני דיני אינטרנט יוכל להגיד מראש האם הפעילות העתידים של המיזם הייחודי שלכם הוא חוקי או עורך דין ברמה גבוה יותר יגיד לכם איך נכון לפעול כך שהפעילות תהיה חוקית והמהות העסקית שלכם תישמר, אולי עם שינויים מסויימים.

לכן עדיך לפנות בהקדם לעורך דין ולקבל ייעוץ מראש טרם השקעתם כספים ומשאבים אחרים במיזם. זאת במידה ואתם מהססים או מתלבטים לגביי חוקיות הפעילות. למשל תחום מטבעות הוירטואלים כמו ביטקוין, דרושיפינג, מסחר באמזון, מסחר באיביי, בניית מערכת מסחר וירטואלית ועוד נושאים רבים.

ממה מורכב המצב המשפטי של דיני האינטרנט

לאור השינויים המהירים בתחום, המחוקק לא מצליח לעקוב לאחר השינויים הדרמטיים ופעמים רבות מיישר קו עם הפסיקה בארץ והמצב המשפטי בחו”ל. כך שנוצר מצב בו פסיקות חדשות בתחומים שונים בדיני האינטרנט מגיעות מהיקש של משפט משווה מחו”ל.

כמה דוגמאות- תחום דיני העוגיות שבעצם מדבר על נושא היידוע המבקרים באתר כי אוספים עליהם מידע באמצעות cookies והסבר על הכלי הזה. באירופה החמירו את חובת היידוע ודרשו מבעלי האתר להקפיץ הודעה במקום בולט כבר עם הכניסה לאתר.

בארץ בימים אלה מתחילים לאמץ את הפרקטיקה הזו והמחוקק יעדכן בקרוב. כך גם בכל הנושא של נגישות אתר אינטרנט  בו נלקחו תקנים של ה-w3c והחילו אותם על חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות אשר עדכן ס’ 35 לחוק. בו נוצרה חובת הנגשה על חלק מהאתרים החדשים לשם מתן גישה לבעלי מוגבלויות באתרי האינטרנט.

מה האתגר העומד בפני עורך דין דיני אינטרנט?

להכיר את כל הדינים, הפסיקות ולהישאר מעודכן בכל השינויים בתחום. יש מערכות שמקפיצות עדכונים אבל העורך צריך להיות בקיא בפסקי הדין המלאים. לכן לעניות דעתנו כדאי לשאול עורך במהלך פגישה שאלה כמו האם יכול הוא להפנות אתכם לפסק דין מוביל בנושא זה שתוכלו לקרוא. במידה והוא מפנה מהרגע להרגע או מאתר בקלות את הפסק דין ניראה שהוא שולט במטריה ולוקח אחריות אחריי ההסתמכויות שלו.

כיצד יש לבחור עורך דיני אינטרנט?

כמו שאמרנו לשאול שאלות בפגישה אשר מעידות על מקצועיות, הפניה לפס”ד, לשאול שאלה שמעמיקה את הנושא וסיטואציה חדשה ואחרת אשר תאפשר לכם לראות כיצד העורך דין מגיב בסביבה משתנה. כך בבית המשפט הרבה פעמים יש צורך להגיב בצורה מהירה לטענות חדשות ומפתיעות.

כיוון שבתחום דיני האינטרנט זו לעיתים עבודה שוטפת וארוכת טווח יש לראות האם יש כימיה טובה בשיחה אשר מאפשרת עבודה משותפת. זמינות  זה נושא מאוד חשוב, נסו טרם בחרתם עורך דין לשאול שאלה קטנה בווצאפ ולראות אם העורך דין חוזר מהר ואדיב באינפורמציה ומסביר היטב את הנקודה ששאלתם.

נקודה אחרונה היא שימו לב שהוא מבין את המודל העסקי שלכם או את הבעיה שאתם נתקלים בה. ובמידה והחברה שלכם גדלה, נסו לחשוב אילו נושאים משפטיים יצטרכו להיות מוסדרים – תשאלו את העורך דין בעניין זה.

כיצד מגיעים לעורך דיני אינטרנט מומלץ?

יש מספר דרכים טובות להגיע לעורכי דין, כל אחד שיבחר את הדרך בה הוא מאתר את העורך דין שלו:

הפניה של מכרים– הרבה ממליצים יהיו שם בחוץ, יש לשים מי מגיע ממניע טהור ומי ממליץ כי הוא מצפה להפניות הדדיות. תהיו ערים לנקודה ונסו להבין מה המניע של הממליץ. דרך טובה היא לשאול אותו מה אותו עורך דין עשה עבורו, איך הייתה האינטראקציה, זמינות ועוד.

חיפוש אונליין ורשתות חברתיות– יש הרבה קהילות שבהם נמצאים עורכי דין רבים, נסו לקבל המלצות מאנשים של צד שלישי. תהיו ערים לנקודה שוב שיש כאלו שממליצים לא מניסיון אישי אלא המלצה מפוברקת. תוכלו לפתח שיחה פרטית עם אחד או יותר מהממליצים ולהבין על מה ההמלצה מבוססת בדיוק.

מפגשים ומינגלינג באירועים– כך ניתן להתרשם מהאדם בסביבה הלא טבעית שלו ולראות כיצד הוא מגיב לאנשים שהוא לא מכיר. ניתן לאתר עורך דין טוב כך.

איך ניתן לחסוך ולקבל תוצאה איכותית?

לעיתים בתחילת הדרך של העסק ובכלל יש הוצאות כבדות על העסק ועל כן אפשר לחשוב לכיוון של לבצע הסדרה סבירה בנושא המשפטי ולאחר מכן לשדרג. בכדי לנסח ונהל את הנושאים המשפטיים בדיני האינטרנט ניתן לפנות למערכת קונטרקטו או למוצרים של קונטרקטו ולהזמין את מה שרלוונטי.

היתרון הוא שאין פגישות והזמן של עו”ד כידוע הוא יקר והושקע רק באיכות של השירות ולא בכל הנושא מסביב של פגישה ועוד. כמובן שלעיתים נחוצות פגישות בייעוץ כללי והסברת המצב המשפטי אך במידה ויש צורך ספציפי ניתן לבצע במערכת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *