כל מה שצריך לדעת על הסכם סודיות

עו"ד גבריאל בנטוב כללי 0 תגובות

יזמים רבים עוד בשלב הראשוני של המיזם שלהם מעוניינים לשתף פעולה עם גורמים רבים כמו משיקים, מתכנתים, מעצבים, אקסלרטורים ועוד. מתוך ההתלהבות הם לא מקפידים להחתים על הסכם סודיות. נכון שמגזרים מסוימים כמו משקיעים לא מרבים לחתום על הסכם סודיות ולא מקובל בכלל לדרוש לחתום אך בכל זאת כדאי בכל הזדמנות, לפחות בהתחלה לחתום על מסמך שכזה.

מה זה למעשה הסכם סודיות NDA- Non-Disclosure Agreement?

הרקע לחתימה על הסכם כזה היא יכולת לדבר בפתיחות על הנושאים העיקריים של העסק או השיתוף הפעולה בין הצדדים. צדדים כמו כשמדובר על בחינת מיזוגים ורכישות, יזמים צעירים וגופי השקעה שונים, עובד ומעסיק, שיתופי פעולה בין חברות ועוד שלל נקודות מגע עסקיות בין גורמים מסחריים.

ישנם שני גורמים בהסכם מסוג זה– את הצד שמקבל המידע ואת הצד שחושף את המידע. יש מתח מובנה בין כמה מקבל המידע רוצה להגביל עצמו לשמירה על סודיות, כמובן תלוי בפעילות שלו ומה התכנונים העתידיים שלו. מנגד חושף המידע מעוניין כמה שיותר להגביל את מקבל המידע בכדי למנוע העברת המידע לגורמים של צדדים שלישיים.

בע”א 3932/06 סקו-סיסטם בע”מ נ’ סופרקום – נקבע כי נוצר גזל מסחרי ולא הפרת הסכם. עיקר הנושא היה ניסוח ההסכם שהגביל העתקה ולא על עצם שימוש בשיטה דומה. כל כן כה חשוב הניסוח של הסכם הסודיות והבניתו בצורה מקצועית אשר צופה פני עתיד.

כפי שניתן לראות הנושא הוא סבוך, אין הכתוב מהווה ייעוץ משפטי רצוי ואף מומלץ לפנות לעו”ד ליצירת הסכם סודיות NDA.

להתייעצות עם עו”ד צלצלו 072-213-1092 

הסכם סודיות

 

איזה סוגים של הסכמי סודיות יש?

הסכם סודיות לפיתוח אפליקציה- פעמים רבות פונים לבית תוכנה בכדי שיממש רעיון של יזם ויבנה עבורו אפליקציה, פעמים רבות היזם חשוף להעתקת הרעיון ומימושו על ידי בית התוכנה. כולנו יודעים היום שבתי תוכנה, במידה ומזהים רעיון טוב, אין להם בעיה מבחינת היכולת הפיננסית והן הטכנולוגית והשיווקית להוציא מהר יותר, טוב יותר ולהצליח יותר עם הרעיון המקורי של היזם. על כן רצוי בהסכמים מול בתי התוכנה, בפרק של שמירה על סודיות להסדיר בצורה קפדנית מה מותר ומה אסור לבית התוכנה לעשות עם המידע שמועבר לו לרבות תוכניות עסקיות, תחזיות, נתוני analytics במקרים בהם יש כבר פיילוט על ידי היזם והוא רוצה לשדרג את המערכת שלו, חווית המשתמש, הרעיון עצמו, טרם יציאתו לאוויר. כל אלה כאשר הינם כתובים בצורה מקצועית יכולים להפחית את הסיכוי שהיזם ייפגע כאשר פונה לבית תוכנה למימוש הרעיון המיזמי שלו בדמוי אפליקציה.

הסכם סודיות לעובד- עובדים, פעמם רבות, מוחתמים בחוזה העבודה שלהם על הסכם סודיות אשר מגביל אותם מלהתפתח במישור האישי כשהם עוזבים את העבודה או אף במקביל לעבודה עצמה. מצד החברה ברור מדוע יש צורך בסעיף שכזה כיוון שהמעסיק חושף את העובד בשלל נתונים אודות פעילות החברה בכדי שיכול לבצע את תפקידו כשורה. בתפקידים בכירים יותר המידע הופך להיות רגיש ביותר- מידע עסקי, טכנולוגי, מתודולגיות ועוד. במצב כזה במידה ועובד עוזב ופותח חברה מתחרה זו יכולה להיות מכת מוות לחברה. מנגד יש את חופש העיסוק אשר מגביל עד כמה העובד יוגבל מלהשתמש במידע שצבר. על כן חשוב לנסח זאת בצורה עדינה, מקצועית וכך שתתהלך בין הקשיים שהוצגו.

הסכם שמירת סודיות בין חברות- כאשר חברה אחר למשל מעוניינת לרכוש חברה אחרת, הן צריכות להתחיל לחשוף מידע אחת כלפי השנייה כמו דוחות חשבונאיים אשר יאפשרו להעריך את שווי החברה. במצבים כאלה ואחרים נחתמים הסכמי סודיות מאוד רגישים בין החברות אשר מאפשרות מצד אחד העברת מידע אבל מגנות על האינטרסים שלהם בכדי שבמידה והמשא ומתן לא מתגבש לכדי רכישה , אותו מידע שהצטבר לא יהיה אפשר להשתמש בו ישירות כפגיעה בפעילות החברה או בכלל.

הסכם סודיות הדדיהסכם בו שני הצדדים מתחייבים לחשוף מידע סודי אודות הפעילות שלהם. על כן פעמים רבות הצדיים אדישים לתוכן ההסכם כי מאזן הכוחות זהה. אך לעיתים באופן מובנה צד אחד צריך לחשוף יותר כמו מערכת יחסים בין משקיעים ליזם. בו היזם עליו לחשוף יותר מידע.

הסכם סודיות קניין רוחני- אחד הסעיפים המוגדים בהסכם הסודיות הוא נושא הקניין הרוחני. רצוי להגדיר מה הם הפטנטים שטרם נרשמו וקניין רוחני וזאת בכדי לפרט מהו אותו מידע שכוסה תחת הסכם הסודיות והצדדים הסכימו לחשוף בתמורה לסודיות מובטחת.

הסכם סודיות ואי תחרות- אי תחרות זהו סעיף אשר מגביל את אחד הצדדים מלעבוד בחברה מתחרה לאורך תקופה מוגדרת. לעיתים סעיף זה מתנגש עם העיקרון של חופש העיסוק. לכן בית המשפט לא מרבה לאשר את הסעיף אלא אם כן יש רציונל עסקי חשוב באותה הגבלה אשר מתקיימת בשווקים טכנולוגים תחרותיים ביותר ובדרגים בכירים בד”כ.

האם מקובל בכל המגזרים לחתום על הסכמי סודיות?

ישנם מצבים כמו מול משקיעים ואנג’לים אשר באופן עקרוני לא חותמים על הסכם סודיות ולכן אם תרצו השקעה תצטרכו אולי לוותר על ההסכם אבל תדעו למה אתם חשופים כאשר אתם מוותרים על ההסכם הסודיות. פעמים רבות משקיעים פגושים עשרות או מאות יזמים בחודש ועל כן לא יכולים להתחייב לשמור על סודיות. אבל האינטרס שלהם הוא לא לעשות לבד את המיזם אלא לשכור את האנשים הטובים ביותר למשימה עבורם. לכן זו הפרקטיקה הנהוגה במחוזות אלו.

הקמתם סטארטאפ? אתם צריכים עורך דין לסטארטאפים >>

הגעתם לחתום על הסכם סודיות NDA- מה חשוב לשים לב?

הגדרה מהו המידע הסודי-רצוי להגדיר בצורה מדויקת מהו המידע הסודי כמו- סודות מסחריים, מתודולוגיות, פטננטים גם כאלו שטרם נרשמו, תהליכי ייצור, תחזיות עסקיות, מספרים, אנליזות, תוכניות עסקיות, שיטות ניהול וייצור, שמות של שת”פים ולקוחות, תחשיבים, שיטות שיווק ומכירה, תנאים מסחריים עם שותפים או ספקים, מידע אודות עובדי החברה. כמובן שזו אינה רשימה סגורה כיוון שלכל הסכם הייחודיות שלו.

פרוט ההתחייבויות החלות על מקבל המידע- למנוע את העברת המידע לצד שלישי, לא להפר חובת הסודיות, לעשות שימוש במידע שנמסר לידיו רק למטרה שלשמה נמסר ולא כל שימוש אחר, לא לעביר מידע לצד שלישי במודע ולשמור על המידע באופן זהיר וסביר.

סייגים להסכם- מידע שכבר היה קיים בידי המקבל לא ייחשב כסודי, מידע שהיה נחלת הכלל, מידע שמקבל המידע פיתח בעצמו או קיבל מצד שלישי שלא הפר הסכם סודיות כלשהו.

פרוט הסעדים- פיצוי כספי מוסכם מראש והאפשרות להוציא צו מניעה מבית המשפט

תקופת ההסכם- תקופת הזמן תקבע על ידי הצדדים אבל כאשר אין הסכם יכולה להיות ללא מגבלת זמן. כמובן שבית המשפט יכול להתייחס לנושא של הסכם כזה ללא הגבלת זמן ולומר שזה סעיף שאינו סביר בהתאם לנסיבות.

במי אתה יכול להיעזר בדרך?

חשוב שהסכם הסודיות יהיה מובנה עבורכם ולא גנרי, שעו”ד מקצועי ינסח לכם אותו ויתייחס כל הנקודות החשובות כמו פירוט המדיע הסודי המסוים שאתם עומדים לגלות ולמטרות הגילוי של המידע ומה מותר ומה אסור לעשות איתו. כלומר מה הצד המקבל יכול לעשות עם המידע ומה הוא לא יכול. במצב בו אין הסדרה נכונה המידע הסודי שלכם יכול לזרום לצדדים שלישיים מבלי שתוכלו לעשות דבר.  על כן מומלץ ליצור הסכם סודיות עם עו”ד

[author title="על המחבר"]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *